Setmana de la castanyada… panellets!!!

Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, relacionats, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç (típicament moscatell, mistela, vi de missa, vi ranci). Cal situar l’origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental.

La base més característica dels panellets és una barreja d’ametlles crues mòltes, sucre i clara d’ou batuda a punt de neu. Sovint, i perquè sigui més econòmic, s’hi afegeixen patates bullides (o moniatos bullits). Tots els tipus es couen al forn. Els més populars són els panellets de pinyons que estan fets de la base del panellet arrebossat de pinyons i envernissats de clara d’ou.

Recepta:

INGREDIENTS:

  • 600 g – Pinyons
  • 3 – Ous
  • Per fer la pasta de massapà:
  • 500 g – Ametlla en pols
  • 500 g – Sucre
  • 75 g – Clara d\’ou
Preparació:

Feu una massa fina barrejant i treballant bé tots els ingredients.
Deixeu-la reposar a la nevera un mínim de 24 hores, embolicada en un drap humit.
Feu boles de massapà d’uns 20 g, arrebosseu-les amb ou i enganxeu-hi els pinyons prement-los una mica.
Pinteu els panellets amb ou.
Poseu-los al forn a 230-250º uns 10 minuts, fins que estiguin daurats.

Variacions:
En comptes de pinyons es poden fer panellets d’ametlla, panellets de coco, panellets de cafè o panellets de codonyat.

penellet penellets de pinyo i ametlla

Anuncis

Un pensament sobre “Setmana de la castanyada… panellets!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s